zaterdag 25 augustus 2007

Earthquake watch

Ik kijk soms naar het wereldkaartje van Earthquake Watch, om te zien of er nog wat gebeurd is. Vandaag was er weer wat op de Andaman Eilanden vlakbij India: 4,5 of 5,4 op de Schaal van Richter, dus het viel nog wel mee.
National Geographic heeft een programma over ‘supervulkanen’, dat u vast wel eens gezien heeft, want ze zenden het eens per week uit, ongeveer. In dat programma worden we bang gemaakt voor de vulkaan onder het Yellowstone Park, die zou kunnen uitbarsten. Pas in de laatste 10 minuten van het programma komt het verlossende woord: het zal daar wel niet zo’n vaart lopen, omdat er maar 10% gesmolten gesteente onder de grond zit. Moet minstens 50% zijn. Dus we kunnen nog wel 100.000 jaar mee.
Gevaarlijker zijn de vulkanen op Java en Sumatra, en de Vesuvius bij Napels, die zomaar tot uitbarsting kunnen komen. In het Andesgebergte en in Alaska zijn ook nog een paar nare vulkanen. Een van die vulkanen hoeft maar even te gaan brullen, en het hele CO2-verhaal van Gore zal blijken een praatje te zijn geweest.
Maar daar ging het me niet om. Dat wereldkaartje van Earthquake Watch klopt niet. Antarctica is ontzettend groot, dus je neemt dan aan dat ze de wereldbol van die kant, van het zuiden uit zien. Maar Afrika is weer heel klein. India telt helemaal niet mee. Veel te groot zijn Noord-Amerika en Europa en Rusland.
Het zou veel redelijker zijn om Afrika als middelpunt te nemen van je wereldkaart. Links Amerika, rechts Australië enzovoorts. Europa is dan ongeveer even groot als de Sahara, wat in de werkelijkheid ook zo is.

Geen opmerkingen: