woensdag 15 augustus 2007

Händel

De Engelsen, of laat ik zeggen: de betere Engelse kringen, zijn geneigd om Händel hoger in te schatten dan Bach. Dat is eigenlijk merkwaardig. Natuurlijk was Händel een goede componist, maar... er ontbreekt iets aan. Er ontbreekt hetzelfde aan als bij de Italiaanse barokcomponisten, uitgezonderd misschien Corelli en soms Vivaldi.
Bach is ‘moeilijker’ dan al die anderen. Als u piano speelt, zult u het begrijpen. Neem nu cantate BWV 140. In het derde of vierde deel van die cantate zingt de bariton. Hij heeft een achtergrond van strijkers die een zo verschillende melodie voeren, dat je regelrecht verbaasd staat als je het voor de eerste keer hoort. Het is alsof een zanger van de Beatles ‘Yesterday’ zingt, met begeleiding van Black Sabbath. Bach doet dat soort dingen vaak. De anderen maken een ‘mooie’ begeleiding die keurig past bij de melodie.
Toch vinden de Engelsen Händel een groter componist dan Bach. Misschien omdat Händel in Engeland heeft gewerkt, wie zal het zeggen.
Hier verschillen onze smaken dus. Ik zet ’s ochtends na het opstaan een rij partita’s en cantates op, genoeg voor de hele dag. Ik weet dan: deze dag wordt weer een goede dag. Dat zou ik nooit met Händels concerti grossi doen.

Geen opmerkingen: