woensdag 22 augustus 2007

Meritocratische democratie (2)

U heeft zojuist gelezen wat u moet doen. Nu wat de regeerders moeten doen.
Eerste Kamer is afgeschaft, Tweede Kamer is ook afgeschaft. Regering van laat ons zeggen tien ministers is niet afgeschaft. Tien ministers met zeg elk honderd ambtenaren. Meer dan genoeg. Die mogen ook best wat verdienen, natuurlijk. Het zijn tenslotte erebaantjes, waaruit je ook zomaar weggedonderd kunt worden als je je werk niet goed doet.
Wat komt er in de plaats van de Tweede Kamer? Tien (of net zoveel als je ministers hebt) gezelschappen van drie of vijf geleerden. Vijf defensiekundigen. Vijf onderwijsdeskundigen. Vijf zorgdeskundigen. Enzovoorts.
Nu komt het. We hebben tv. Elk debat, tussen de minister en die vijf geleerden, wordt rechtstreeks uitgezonden. Dus je hebt dinsdagavond een debat over wateroverlast. Woensdagavond een debat tussen een andere minister en weer andere deskundigen over de gehandicaptenzorg. Donderdagavond een debat over het lager onderwijs. Enzovoorts. Elke avond is er wel een debat. Een debat tussen deskundigen, dus niet met het CDA, de SP of de PvdA.
U zult zeggen: wat moeten wij daar dan mee? Dat zal ik u zeggen. Via internet kunnen wij stemmen. Een minister kan zo’n stemming verliezen of winnen. Als ie het verliest, moet ie weg. Foutief geparkeerd, meneer! Dat zeggen we dan. En dan komt de nummer twee van de vorige verkiezingen op de eerste plaats.
We stemmen dus: a) op de tien minsters, en b) op de personen van die gezelschappen. Het is even wat werk, ja. We moeten dus verstand hebben van diverse dingen. Een beetje verstand is nooit weg, zeg ik altijd maar.

Geen opmerkingen: