vrijdag 24 augustus 2007

Wikipedia

Zapruder heeft een artikel over Wikipedia, en klaagt in dat artikel over de vele Schund die bijvoorbeeld het Amerikaanse leger of de CIA of de Nederlandse overheid in Wikipedia zetten.
Tja. Dat kon je ook wel verwachten, als wij met z’n allen een encyclopedie gaan maken. Dan krijg je bijvoorbeeld onder de kop ‘Zimbabwe’ te lezen dat Mugabe himself het land van de blanken heeft bevrijd. Of onder ‘Danoontje’ dat het uitsluitend vitaminen en geen vergiften bevat. U begrijpt wel dat ik deze voorbeelden heb verzonnen, ik heb ze natuurlijk niet nagezocht.
Een encyclopedie moet de waarheid bevatten, niets meer en niets minder. Dus je hebt bijvoorbeeld 1000 of misschien 10.000 medewerkers nodig die die waarheid op schrift stellen. Die medewerkers moeten gekwalificeerd zijn: militaire deskundigen, historici, scheikundigen enzovoorts. Ze zijn met naam en toenaam bekend, ook bij de lezers. Als een natuurkundige bij Philips werkt, dan schrijft hij niet over de gloeilamp. Een artikel over Afghanistan laat je niet schrijven door een journalist die daar embedded is geweest, maar door een onafhankelijke journalist.
Zo moet dat, en ik heb ook al gehoord dat een aantal mensen bezig is met een nieuwe encyclopedie die op deze grondslag gebouwd wordt.
Het enige dat wij moeten doen, is: onderwerpen aandragen. Zo heb ik nergens nog een artikel gelezen over het draculaveertje (het mini-pofaddertje dat in het zuiden van India leeft).

Geen opmerkingen: