dinsdag 21 augustus 2007

Zapruder: te simpel

Zapruder vindt onze democratie niet democratisch genoeg (daar ben ik het wel mee eens, om een paar andere redenen) en wil dat we een ‘Regering 2.0’ gaan oprichten. In die regering zitten bijvoorbeeld wel Wouter Bos of Balkenende, maar ze moeten ons beleid gaan uitvoeren, het beleid waar wij voor gestemd hebben.
Dat is het eerste manco al. Wat zal dan, op enig terrein, ons beleid zijn? Goed, kun je zeggen, wat de meerderheid ervan vindt, dat moet gebeuren. Gevolg dus: 49% van de bevolking krijgt ongelijk en wordt een stukje ongelukkiger. Net als nu.
Even verderop schetst hij hoe alles dicht bij de burgers geregeld gaat worden. Als er al besturingsbehoefte is, zegt Zapruder, dan huur je die besturing in. Is die besturing overbodig geworden, dan gaan die bestuurders ook weer weg.
Dacht je dat echt, Zapruder? Dacht je nou echt dat zo’n bestuurder gewoon weg gaat? En als je een verkeerde bestuurder hebt aangesteld (of moet die elke keer ook gekozen worden?). Bijvoorbeeld een Stalin-type of een Hitler-type. Ik hoef hier verder niets over te zeggen, lijkt me. Te simpel gedacht, Zapruder.
Ik ben meer voor een meritocratische democratie. Daarover een volgende keer.

Geen opmerkingen: